Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 09:31 - У леля
Автор: hel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3911 Коментари: 17 Гласове:
15

Последна промяна: 12.11.2011 03:51



Юли бършеше сълзите си, подсмърчаше и нервно се опитваше да се свърже с леля си по GSM-а, сестрата на баща й. Заето, заето...

 

От дете Юли обичаше да ходи при леля си. Тя живееше сама в своята гарсониера, където миришеше на кафе и на сладкиши. Посрещаше я винаги очарована, сякаш Юли е единственото същество, което чака и обича. Такова внимание не беше получавала нито от майка си, нито от баща си, нито от сестра си. Вкъщи сякаш не я обичаха много вероятно заради лошия й характер, а може би защото са искали да се роди момче.

Юли отметна глава и пак избра леля си. Да, да при нея беше обичана, единствена. Сестрата на баща й не беше красавица като майка й. Имаше едри пори и гърбав нос. Може би защото много я обичаше, Юли си представяше феите като нея – едри, грубовати жени, от които лъха доброта, а в очите им има разбиране и обич... Този образ стана нейният критерии за женско очарование. Юли искаше да прилича на леля си, а не на майка си.

Пак не отговори на повикването, пак отказа разговора... С какво ли беше заето нейната фея, която винаги се отзоваваше – и в щастливи и в трудни минути. Юли всичко й разказваше – за учителите, за приятелите, за първата любов... А леля й сякаш съществуваше, за да я слуша, да се радва и тъжи заедно с нея, да я укротява, когато е ядосана, да я успокоява, когато е разстроена.

Ето и сега има нужда от нея. Да влезе в гостоприемната стая, да отпие от кафето, да опита сладкишите и да си каже мъката!

 

Ах, този GSM! Не я свърташе вече, искаше да полети към гарсониерата със спуснати щори и плътни пердета, където можеше да се укрие от горещината и от разочарованието. Но леля й си имаше изисквания – първо да се обади.

Най-после свободно!

- Ало!

Гласът прозвуча непознато и дрезгаво.

- Лельо, ти ли си?

- Да, кажи!

Не, феите не говорят така.

- Лельо, да дойда ли?

- Да, заповядай – някак чуждо прозвуча гласът отсреща.

Юли се стъписа. С какво ли се е провинила, та възрастната жена й говори така? А може би се е случило нещо с нея? Юли се изненада от тази мисъл. Леля й никога не говореше за себе си. Как ли е живяла през всичките тези години? За Юли тя беше добрата възрастна фея, а феите се появяват само когато някой има нужда от тях. А какво правят през другото време? С кого сядат на масата, с кого си приказват вечер? Това го няма в приказките, а и децата не питат.

Юли забрави мъката си. Мислеше само за леля си. Усети се някак пораснала. Може всичко да разбере, да съчувства, да помогне.

По-бързо... Тичаше. Асансьорът не работеше. Хукна по стълбите. Горе някой говореше, някой някого изпращаше. Да, да, както се разбрахме... другата седмица. Задъхана, Юли спря. Погледна горната площадка. Беше стигнала. Леля й изпращаше някаква гостенка. Беше неузнаваема. Мила, както винаги, с пестеливи жестове, но нещо липсваше, по-точно имаше нещо, което силно я измъчваше и тя не можеше да го прикрие добре.

- Заповядай – каза й кратко.

Познатата затъмнена стая, познатата миризма, недопити кафета... Една излиза, друга влиза... Коя е всъщност леля й? Как да попита? Как да помогне?

Възрастната жена се суетеше из кухнята.

- Да ти помогна ли? - провикна се Юли през вратата.

- Не, не, сега ще дойда.

 

Какво ти се е случило? - въпросът стоеше на езика й, но не можеше да изскочи от там.

Леля й донесе кафетата, неспокойно се разходи из стаята, намести ненужно цветята във вазата, подръпна губера на табуретката, на която никой не беше сядал. Тя като че ли искаше да сподели, но не знаеше как да започне. Девойката от все сърце искаше да помогне, да попита, но се чувстваше неловко. Не че не знаеше как. Нали леля й толкова години го е правила. Знаеше всички думи, а не можеше да ги каже. Струваше й се, че ще прозвучат фалшиво от нея. Никога не й се беше наложила да предразположи някого. Никога, на никого не е била необходима. Майка й споделяше със сестра й. Нея държаха настрана. Все беше малка за проблемите им, а пък нейните бяха малки за тях. Баща й беше много зает. Юли растеше самотно и намираше обич и разбиране при леля си. И сега, когато тя има нужда...

- Е, излязоха ли оценките от кандидатстудентските изпити?

 Юли повдигна изненадано вежди. Леля й се наместваше удобно във фотьойла и полагаше усилия да бъде добрата фея, която може да поеме чуждата мъка и да я превръща в доброта. Остра болка прониза девойката.

 - Скъсали са ме. И с Вальо се скарахме.

          Прозвуча като оплакване. 

- Обърни си чашката – въздъхна жената. - Съседката може да гледа на кафе. Ще те успокои. 

Значи и тя си имаше своята фея. Някоя голяма и тромава леля, която споделя болката. Сълзите задушаваха Юли. Надигна се и избяга. Чувстваше се нищожна и излишна. Искаше да е необходима, а все за нея се грижеха. Не, не искаше да бъде вече малката Юли. Получи двойка на изпита, беше разстроена и си го изкара на Вальо... 

Докато размишляваше, краката й сякаш сами тичаха към Вальови. Без да мисли натисна звънеца, а когато любимото момче се показа, беше по-изненадана от него. Сякаш някой друг я беше стоварил пред вратата. Вальо се усмихваше. Юли се притисна до него и сълзите намокриха ризата му.



Тагове:   леля,


Гласувай:
15



1. kalin8 - Много ми хареса,Хел!
11.08.2009 09:59
Прокарала си една много тънка червена линия,която се усеща чак накрая- след размисъл...но нали това е целта ? Благодаря ти за удоволствието!
Б.
цитирай
2. hel - Поздрав, Борис!
11.08.2009 10:13
Благодаря и на теб, че усети!
Хубав ден!
цитирай
3. yuliya2006 - ХЕЛ МНОГО МИ ХАРЕСА ЗА ОБИЧТА КОЯТО ...
11.08.2009 10:16
ХЕЛ, МНОГО МИ ХАРЕСА ЗА ОБИЧТА, КОЯТО ТЪРСИМ И РАЗДАВАМЕ В ЖИВОТА ТЯ Е ВЪТРЕШНА КРАСОТА И СЕ УСЕЩА САМО СЪС СЪРЦЕТО!
ДЖУ
цитирай
4. hel - Поздрав, Джу!
11.08.2009 10:28
Да, разказ за обичта, разбирането, подкрепата! Колко е важно да сме обичани безусловно!
Хубав ден!
цитирай
5. kalinkamarinova - Накара ме да се замисля
11.08.2009 10:30
за всички връзки, в които съм давала по-малко, отколкото съм получавала. Благодаря.
цитирай
6. hel - Поздрав, Калинка!
11.08.2009 12:28
Хубаво е, особено в детството да има такива връзки, в които да получаваме повече. Да можеш да получаваш също е важно, защото някои хора не могат и това е голям поблем.
Хубав ден!
цитирай
7. kalinkamarinova - ха ха
11.08.2009 13:23
Права си. Понякога и да получаваме не искаме. :)
цитирай
8. lubara - Поздрави!
11.08.2009 13:24
Тази промяна в лелята, неясна ми е.
цитирай
9. hel - Любара!
11.08.2009 13:38
Тя не е от значение. Лелята си има свай живот, своите мъки, с които никога не е искала да натоварва племенницата. Момичето случайно я "хваща" в такъв момент и чак сега се замисля, че само е получавала от тази връзка и изведнъж й се приисква да се държи като по-голяма, но пък не й е давана тази възможност и няма опитности. Това е един важен момент от нейното осъзнаване и израстване.
Благодаря за въпроса.
Хубав ден!
цитирай
10. lubara - Пак поздрави!
11.08.2009 14:32
Да, разбирам. Това все пак е нещо, с което е свикнала, но не е това, от което се нуждае. Но все пак, малко ми се иска, няколко думи за състоянието на лелята.
Е, не настоявам, мнението ми е такова.
цитирай
11. hel - Ей, много те впечатли тази леля, Лю!
11.08.2009 16:53
Ще я "поразпитам", пък ще видим дали няма да стане някакъв разказ за нея. :))))))
Хубава вечер!
цитирай
12. tili - Да,да,
11.08.2009 17:17
всички порастваме един ден и се разделяме с детските илюзии! И това винаги става неочаквано, като че ли пелена пада от очите ни. Детският егоизъм се изпарява и се научаваме да се съобразяваме с другите - лелята и Вальо в случая. Така го чета аз. Привет hel!!!
цитирай
13. cefulesteven - Толкова човешки са историите ти, ...
12.08.2009 06:28
Толкова човешки са историите ти, близо до нас е приказното което малко успяваме да видим, а ти го изваждаш навън.
цитирай
14. hel - Поздрав, Тили!
12.08.2009 09:12
Благодаря за прочита. Може би така трябва - отначало децата да получават безусловно, а после рано или късно ще могат и да дават любов, разбиране, внимание...
Хубава сряда!
цитирай
15. hel - Поздрав, Стефан!
12.08.2009 09:24
Дали четеш живота или някой разказ, винаги успяваш да вникнеш зад привидно обикновените неща. Благодаря!
Хубава сряда!
цитирай
16. priqtel12 - Дааа, hel, хубаво е да раздаваш обич,...
13.08.2009 16:35
още по-хубаво е да получаваш....Цяло щастие е да има до теб човек, готов винаги безусловно да дава от себе си....Благодаря за чудесния разказ! Хубава вечер!
цитирай
17. hel - Поздрав, Ива!
13.08.2009 17:02
За да можеш да раздаваш, първо трябва да получиш безусловна обич. Колко сме отговорни за децата си!
Хубава топла вечер, Ива!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hel
Категория: Изкуство
Прочетен: 1968004
Постинги: 233
Коментари: 4996
Гласове: 26791
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930