Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 01:49 - Жена ми и професорката
Автор: hel Категория: Изкуство   
Прочетен: 15807 Коментари: 26 Гласове:
14

Последна промяна: 22.12.2009 19:56


 Професорката е майка ми. И не е никаква професорка, а доцентка. Но жена ми я нарича така, за да е по-осезаема иронията. И не защото е против науката й, а защото тя самата не е успяла да завърши. И не защото е глупава, а защото така са се стекли обстоятелствата.   

Когато е била в първи курс на техническия университет, починал баща й, майка й се разболяла и се наложило тя да оглави семейството, да работи и да се грижи за болната си майка. Сестра й и брат й имали семейства, пък и не живеели в техния град. Като допълнителна работа й беше да чисти и мие стълбището на нашия вход. Беше мила, интелигентна и свита и се влюбих в нея. Когато най-после станахме гаджета, тя дълго отказваше да се запознае със семейството ми. Беше убедена, че няма да бъде добре приета. Майка й почина и аз се пренесох да живея при нея. 

Когато забременя, нямаше как, съгласи се да я представя на родителите си. Триумфално натиснах звънеца, многократно и радостно, за да предупредя родителския състав за неочакваното и радостно събитие. Майка ми буквално изхвърча от към кухнята и като видя, че сме двама, замръзна, вперила очи в момичето. А то се залепи за входната врата, сякаш й се зави свят и се страхуваше да не падне, после се извърна към стената, преви се, придържайки корема си с двете ръце, и заби поглед в долната част на вратата. Ситуацията си беше от неловка по-неловка и аз бързо трябваше да взема мерки. Представих ги някак и набързо ги набутах в хола, където баща ми беше забил нос в компютъра и не проявяваше кой знае какъв интерес към гостенката. 

Майка ми донесе табла с кафе и сладкиши и недвусмислено показа симпатията си към бъдещата си снаха. Разбира се това се дължеше преди всичко на мен, защото бях представил любимата си в най-добра светлина, а от своя страна тя се отпусна и показа чара и начетеността си.

След няколко срещи, ситуацията коренно се промени. Родителите ми все повече я харесваха, а тя навири носа си и започна да им намира кусури. Освен това не можеше да понася бита им. Дразнеше се, че професорско семейство живее в скромно жилище и отгоре на това голяма част от мебелите бяха още от времето на баба ми и дядо ми. Позволяваше си да прави забележки за фриволното облекло на майка ми и старомодните очила на баща ми. Когато обаче започна да обяснява какви промени би трябвало да се направят в жилището, а да отговаря на общественото им положение, родителите ми не изтърпяха и я срязаха кой както можа. Тя се разплака и ги обвини, че от самото начало не са я приели добре... да не си мислят, че като любезничат фалшиво, та тя е глупава и не е наясно, че не могат да понасят произхода й, както и незавършеното й образование... Но ще видят те...

Някак успя да ме убеди, че е по-добре да се преместим в столицата. Ето има обявен конкурс за асистент по твоята специалност...

 Взеха ме за асистент (не без помощта на родителите ми) и се преместихме. Когато бебето се роди, беше доста трудно, но по настояване на жена ми се справяхме сами. След два месеца й щукна, че е време да се захване за образованието си. Бабата успя да уреди първите три дена от седмицата да е свободна и така бяха осигурени пет дена да ни помага за дъщеричката. Когато дойде и за пръв път гушна внучката си, малката сякаш през всичките си два месеца живот беше чакала точно баба си – застина в блаженство.  

 Ясно видях, как нещо преряза жена ми. Уж оставяше дъщеричката на баба й, а беше все сърдита и недоволна и не даваше ясни обяснения. Все така ни се струвало, тя се държала нормално, какво само сме я питали и тормозели...

Един ден се събудих и видях жена ми до два приготвени куфара. Била излишна тук... Бебето се чувствало добре при професорката... И без това от самото начало не била добре приета от семейството ми... сега станало ясно... ето, родих им внучка, вече не била нужна...

Бях като ошашавен. Исках да е сън, ама не беше. Тя плачеше и нареждаше... Такава й била съдбата, навсякъде да е нежелана и излишна... Още като се е родила... третото дете... все се чудела дали не е осиновена... ама нали е трета... после разбрала какво е изтърсак...

Най-после разбрах странното поведение на жена си. Беше добре приета от родителите ми, но това е било необичайно за нея. Не се е чувствала комфортно и затова е започнала да се държи някак нахакано. Нападките, критиките – всичко е било защитна реакция. Заради ниското си самочувствие, се стремеше да ги уязви, та да се почувства някак по-стойностна. Ритнах куфарите й и изхвръкнах от стаята. Не се учудих, когато видях и пътната чанта на майка си. Чула била... не искала да пречи... знае, че ще се справят... 

Изпаднах в истерия. Крещях, виках и псувах за ужас на двете жени. И чупех... А и малката принцеса се обади с цялото си гърло...  

Позвъни се. С решителни крачки отидох до вратата и я отворих, ухилен до уши. Съседът стоеше и гледаше въпросително. 

- Спокойно. Малко семейно недоразумение. Няколко счупени чинии. Няма ранени.  

Разменихме някоко думи по мъжки, върнах се, казах им да си вървят и двете, че ще се справя сам, взех дъщеря си на ръце и ласкаво започнах да й обяснявам, защо понякога хората се чувстват зле, когато някой ги прима безусловно и с обич. Обяснявах мило, сякаш разказвах приказка, а думите влизаха право в сърцето на жена ми, пък и на майка ми. 

ПП. Постингът е провокиран от
http://aida.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/10/profesiia-svekyrva.452053,
но темата е безкрайна.



Тагове:   свекърва,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Нещата от живота...
19.12.2009 01:55
Нещата от живота...
цитирай
2. tit - Хареса ми!:))
19.12.2009 02:08
Лека!:)
цитирай
3. hel - injir
19.12.2009 02:19
Всеки е нещастен по своему.
Лека нощ!
цитирай
4. hel - tit
19.12.2009 02:49
Благодаря! ЧРД и от тук!
Щастливо посрещане на празника ти!
цитирай
5. bapha - тъпичко е да си буфер
19.12.2009 09:04
и аз съм го гледал тоя филм...
написал(a) си го чудесно...
цитирай
6. diso - Няма угодия ...
19.12.2009 09:48
но има оправия. Зависи как ще ги подхванеш:))
цитирай
7. kalin8 - Много добре е
19.12.2009 10:10
разказано!
Хареса ми ,Хел! Много!
Б.
цитирай
8. sowhat - много вярно
19.12.2009 10:11
страшно е да те приемат безусловно, по лесно е да се ритат ръжените
цитирай
9. hel - bapha
19.12.2009 10:49
Благодаря за този коментар. Препатилите най-добре разбират.
Хубав ден,bapha !
цитирай
10. hel - diso
19.12.2009 10:52
Точно си го казал - когато човек е във възлова позиция, не трябва да мисли само как да угажда, а да се справя.
Хубав ден, Дисо!
цитирай
11. hel - Благодаря, Бо! Драго ми е, че х...
19.12.2009 10:54
Благодаря, Бо!
Драго ми е, че хареса!
Радост в зимния ден!
цитирай
12. hel - sowhat
19.12.2009 10:57
Непрекъснато се говори за безусловната любов, но се оказва, че да получиш такава може да е тежко изпитание. Също като успеха, особено ако не е изстрадан.
Радвам се да те видя тук, Соу.
Хубав и усмихнат ден!
цитирай
13. compassion - Телепатия е май
19.12.2009 16:33
Точно за това исках да пиша и обмислях вече два дена как да го поднеса, за да се разбере добре, а ето ти си го написала вече и то така хубаво. Поздравления! Аз тогава ще го раздам по-научно.... ха-ха-ха по професорски (добре, че нямам снаха).
цитирай
14. hel - Каквото и да напишеш, знам че ще е ...
19.12.2009 16:49
Каквото и да напишеш, знам че ще е огнено и посланието ще стигне до хората. Харесвам твоите текстове.
В съзнанието на повечето хора неразбирателството между снаха и свекърва е като даденост, но аз лично познавам много семейства, където взаимоотношенията са хармонични, е, по-точно динамично хармонични.
Хубава, спокойна уютна вечер, мила Руми!
цитирай
15. lila - ----------
20.12.2009 13:23
всички щастливи хора си приличат, а нещастните - всеки е нещастен по своему...
светли празници, Хел!
цитирай
16. hel - lila
20.12.2009 15:08
И за щастливите хора е достатъчно да споделиш радостта им, а нещастните трябва да ги разбереш. :)))
Много радост, усмивки и късмет през празниците, Радост!
цитирай
17. dobsun - Кой каквото ще да ми говори,
20.12.2009 15:28
най-добре е младите да са отделно. Да няма намеса нито от едната, нито от другата страна. Сами да се сбълскват с проблемите и сами да търсят начин да ги решават.
цитирай
18. hel - dobsun
20.12.2009 16:10
Безспорно. Това е важно, изключително важно условие!
Хубава неделна вечер, Добсън!
цитирай
19. tantri - Признавам си,
20.12.2009 22:05
сега сколасах да го изчета:)))
Правдиво пресъздадена житейска ситуация.Несъвършени сме,трудно приемаме безусловната любов,която съществува,не визирам четящите!Сблъсквала съм се:)))
Поздрави и спокойна нощ!
цитирай
20. hel - tantri
20.12.2009 22:41
Важното е, че си тук! И на мен ми изостават много неща за четене. Понякога само гласувам, поемам от излъчването и атмосферата на блога и това ми стига за момента. :))) После се оказва, че съм изпуснала.

Безусловното приемане май не е лесна работа и за двете страни. Прехвърли ли се една граница, нещата стават трудноуправляеми.
Весели празници, Цвети!
цитирай
21. tili - Чудесен разказ, hel!
20.12.2009 22:53
не виждам отношения между снаха и свекърва тук. Виждам комплекси, които ще избият навсякъде. Шукшин има един малко подобен разказ. Психологията тук не е сложна, такъв чове ще бъде жалко-нещастен до края на живота си.
Весели перазници!
цитирай
22. hel - tili
20.12.2009 23:09
Права си. Не са типичните взаимоотношения между снаха и свекърва. Те не делят младия мъж. Да, става въпрос за комплекси, но и за грешно разбиране на безусловно приемане. Не трабва ли да определим ясно границите в едно общуване още в началото, независимо че приемаме и харесваме един човек?
Благодаря за този коментар, Тили!
Весели празници и на теб!
цитирай
23. lagrima - Всеки си има трески за дялане, но ...
21.12.2009 01:14
Всеки си има трески за дялане,но вижда само чуждите..
Интересен разказ.
цитирай
24. hel - lagrima
21.12.2009 01:51
Благодаря, Лаг!
Светла и празнична седмица!
цитирай
25. merita - Много са сложни човешките отнош...
22.12.2009 17:25
Много са сложни човешките отношения.Въпрос на много мъдрост и усилия е постигане на хармония.Там където обаче тези отношения се ръководят от любов и се прилагат добрите принципи на Създателя ни за семейната уретба , резултатите са видими.В мъдрата Библия , има чудесни съвети в това отношение и е добре , когато младите хора се възползват от тях.Поздрав


цитирай
26. hel - merita
23.12.2009 10:34
Да, разковничето за постигане на хармония са любов и мъдрост.
Благодаря!
Весели и светли празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hel
Категория: Изкуство
Прочетен: 1964032
Постинги: 233
Коментари: 4996
Гласове: 26791
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031