Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 01:00 - Рибешки люспи
Автор: hel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2313 Коментари: 20 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Здравейте приятели,
             Препрочетох една стара приказка и съм изненадана от финала й. Отначало темата е за благодарността, а по-късно се засягат толкова въпроси, че се чудя това става ли за деца. Моля за мнение. Ще ви бъда много благодарна.

                                                  image

Недко обичаше да се забавлява като хвърляше хлебни трохи на рибите в близкото езеро. Рибите се скупчваха и лапаха ли лапаха, а водата сякаш завираше.

Веднъж една от рибките се отдели от другите и приближи към момчето със закърпените, но чистички дрешки.

- Аз съм ти признателна за вкусните трохи и ти давам една от моите рибешки люспи, за да ти напомня за благодарността ми.

Едва тогава Недко забеляза, че на върха на горната устна на рибката блещукаше една люспичка. “За какво ли ми е тази люспичка?” – помисли си момчето, но протегна ръка и я взе, защото знаеше, че за рибката това е нещо ценно. Може би я е боляло, когато я е отскубвала от тялото си? Момчето разбра, че рибката наистина е трогната.

На другия ден, когато отново хвърляше храна, още две рибки приближиха до него и му дадоха люспи. На третия ден дойдоха още. Недко прибираше люспичките в една торбичка и понякога си играеше с тях. Забеляза, че от допира с рибешките дарове, се чувства някак странно – по-силен, по-разбиращ, по-добър. “Това е от благодарността на рибите, скрита в тези люспи” – досети се той. А и люспичките ставаха все по-бляскави.

Недко забеляза, че и самите рибки ставаха някак по-светли и лъскави.

Само една рибка никога не приближаваше до Недко. Идваше, налапваше се с вкусните трохи и хукваше нанякъде. “Колко са глупави другите риби! Отскубват си от люспите за момчето, а те за нищо не му трябват. ” Тази рибка беше по-различна.

На другия край на езерото някой беше изобретил рибешка въртележка. Беше много забавно. Въртележката се издигаше високо над водата и отгоре се виждаше горния свят - парка, дърветата, разхождащите се хора...За да види това по-различната рибката трябваше да плати две люспи. Нямаше как, тук не се шегуваха, трябваше да се плаща. И рибката отскубна две от своите люспички. Малко я заболя, но какво от това. Нали щеше да надникне в човешкия свят.

Един ден една рибка отново се беше приближила до брега с люспичка за Недко. Момчето забеляза, че тя плува някак странно.

- Какво ти е, мила рибке? – попита той.

- Боли ме дясната предна перка. Затова плувам така тромаво.

Недко съчувствено и нежно докосна болната перка с малките си пръсти и… о, чудо! Рибката оздравя и пъргаво се гмурна. След малко пристигна с две люспички.

- Вземи ги за благодарност!

Следобед момчето отиде пред новодошлия цирк. Така му се искаше да може да си купи билет и да влезне, но нямаше пари. Хрумна му нещо. Извади една от рибешките люспички и отиде на касата.

- Може ли срещу това да получа билет?

Касиерката разгледа внимателно блестящата люспа и му подаде билет, защото прецени, че рибешката люспа за благодарност е ценност.

На другия ден Недко разказа на своите приятелки от езерото за своето преживяване. Те бяха много щастливи да чуят разказа на доброто момче.

И така живота на Недко се промени. Срещу рибешките люспи той можеше да се вози на виенско колело, да кара колички, да се черпи в сладкарницата с другите деца. После споделяше всичко с рибките, лекуваше ги, когато трябва, разрешаваше техните спорове.

Рибките, които му даваха от своите люспи, бързо се възстановяваха и никога не оставаха дупки на мястото на откъснатите люспички. Но не беше така с по-различната рибка. На нея й се свидеше да му подари люспи. Но по необходимост откъсваше от тях за рибешката въртележка. Затова на мястото на всяка откъсната люспа оставаше празно място и свидливата рибка ставаше все по-грозна. Когато научи, че Недко вече е придобил вълшебни способности и може да лекува, тя в миг доплува до него, като разбутваше всички по пътя си.

- Аз съм спешен случай, пуснете ме!

И рибките я пуснаха.

- Недко, ти си прекрасно момче, ти си най-добрият човек, когото познавам. Моля те, помогни ми!

Недко я докосна, но способностите му не действаха за нея. И тъй като имаше добро сърце, извади от торбичката рибешки люспи и ги постави на празните места. И свидливата рибка засвети подобно на сестрите си. Тя благодари възпитано на момчето, високомерно подмина другите рибки и се отправи към въртележката.

Собственикът на въртележката й каза, че се налага вече да плаща със светещи люспи. За възможността да вижда и изучава човешкия свят рибката беше готова на всичко. И така – днес над водата, утре над водата – и рибката изведнъж забеляза, че са й останали само две светещи люспи. И веднага се отправи към момчето. “Той е добър, веднага ще ми постави други люспи.”

Когато приближи до момчето, тя разбра, че има промяна. Рибките бяха обърнали гръб на момчето. Чувстваха се предадени, защото той е подарил техните люспи на рибка, която не обича нито него, нито някой друг. Те вече не му подаряваха от своите люспички и Недко седеше тъжно на брега. По-различната рибка приближи до него и отново го помоли за помощ. Всички рибки впериха очи към него. Какво ли ще направи?

- Не мога да ти помогна, рибке. Откакто моите приятелки са ми сърдити, загубих вълшебните си способности. А и люспички нямам.

Рибката се огледа. Забеляза, че другите я гледат ядосано и едва се сдържат да не й се нахвърлят. “Може би те са прави – досети се тя. - Момчето ми даде техните светещи люспи, а аз ги дадох за въртележка. На тяхно място и аз щях да се сърдя.” Освен това забеляза, че другите рибки вече не светят както преди. В цялото езеро само двете люспички, които й бяха останали, блещукаха.

“Ако ги върна на момчето, дали няма да се върнат способностите му?” – помисли си рибката. Тя подаде смирено двете светещи люспички на Недко. Той ги пое, но вълшебство не стана.

- Вземи и две от моите вече съвсем захабени люспи. Може да стане чудо.

Чудо обаче не стана!

Замисли се по-различната рибка. Какво всъщност се случи? Отгначало Недко хвърляше трохички, за да се забавлява. На рибките това им хареса, бяха благодарни. Породи се едно прекрасно приятелство между тях и момчето. Това приятелство беше причина Недко да придобие вълшебни способности. Всичко беше хубаво и трогателно. По-различната рибка обаче се интересуваше повече от възможността да се издига високо над водата в някоя от кабинките на рибешката въртележка. Харесваше й да изучава човешкия свят. Харесваше й да гледа слънцето от кабинката, когато беше над водата. То изглеждаше по-различно, сякаш светеше по друг начин. Рибката така се беше отдала на своето увлечение, че почти забрави за обикновения рибешки живот, за чувствата на сестрите си, за техните обикновени радости и скърби. Държеше се надменно. Отчужди се от сестрите си, а на всичко отгоре заради нея се развали и приятелството им с Недко.

По-различната рибка разбра, че тя и само тя можеше да оправи нещата. Помоли за прошка своите сестри за това, че се е държала надменно и невъзпитано. Разказа им за интересните си приключения високо над водата в кабинките на въртелижката. Сподели, че вече е разбрала една важна истина - всички същества трябва да се обичат и уважават такива, каквито са. Поиска още веднъж прошка и помоли рибките да разберат Недко. Той от добро сърце й е помогнал и съвсем не е искал да обезцени благодарността на своите приятелки.

- Да, да - говореше кротко по-различната рибка - бях неблагодарница, държах се сякаш всички са ми длъжни... Съжалявам за това, но ви уверявам, че Недко ни е давал трохи и ни е лекувал не заради рибешките люспи. Той просто ни обича. А вашата благодарност и вашата обич към него е предизвикала вълшебствата. Сигурна съм, че ако възстановите прекрасното си приятелство с него, ще се възвърнат и способностите му.

И рибките я послушаха.

Животът в езерото отново стана прекрасен. Рибките пак заблестяха, Недко беше щастлив.

По-различната рибка също беше радостна заради своята добрина и щастието на другите. Тя обясни, че все пак нейното щастие е по-различно и отива отново при своята въртележка, защото иска да продължи да прониква в човешкия свят. Някои по-млади рибки се заинтересоваха и я последваха. Осмелиха се и се издигнаха над водата. Техният живот се промени, кръгозорът им се разшири. Живееха интересно. Те с радост даваха от своите люспи на изобретателя на въртележката, защото бяха благодарни за предоставената им възможност.

- Дали все пак не сме погрознели, както по-различната рибка? - досети се една от тях.

Огледаха се внимателно. Но чудно нещо! Бяха по-хубави от преди! Погледнаха към по-различната рибка, която беше вече без никакви люспи. И забелязаха невиждано нещо - бяха наболи нови люспи, лъчисти като диаманти. И около рибката имаше ореол. Беше красиво.

- Това е заради благодарността и обичта ми към подводния и към горния свят - обясни по-различната рибка. - Вече разбирам и обичам всички същества - тези, които имат обикновени желания и тези, които имат по-възвишени стремежи. Животът е прекрасен във всички светове и трябва да се обича.

- Хайде да отидем да разкажем на сестрите си - въодушевиха се рибките.

И отидоха. Някои ги слушаха с недоверие, други решеха и тръгнаха след тях.

В езерото се възцари приятелство и хармония. Едните рибки другаруваха с Недко и бяха щастливи, другите - с изобретателя и също бяха щастливи, трети – и с двамата. Всеки се чувстваше добре по своему.  

hel (Elena Ni)

 


Тагове:   благодарност,   Риби,   люспи,


Гласувай:
29
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - Хубава е приказката!
25.10.2016 07:55
Според мен става за деца, но все пак е важно да се обясни, че е само приказка, важна е поуката.... :)
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
25.10.2016 08:49
Децата имат чисти души и неопорочено съзнание. Възприемат мъдростта с цялата си същност. А в тази приказка има много мъдрост, която ще се запечати в сърцата и съзнанието им и ще им помага за тяхното израстване и осъзнаване на реалностите по време на житейския им път.
цитирай
3. donchevav - Доброта, зачитане на различните, ...
25.10.2016 09:09
Доброта, зачитане на различните, смирение и душевна щедрост...
Вълшебно красиво, блестящо, пречистващо - и дидактично, в духа на най-добрите образци на утопичната философия. Дано!
Прегръдка, мила Ели! Идвай по-често, приятелко, липсваш!
цитирай
4. hel - anin
25.10.2016 10:17
anin написа:
Хубава е приказката! Според мен става за деца, но все пак е важно да се обясни, че е само приказка, важна е поуката.... :)


Благодаря от сърце, Ани! Радвам се, че мислиш така! Много любов в есента!

цитирай
5. hel - batogo
25.10.2016 10:24
batogo написа:
!!!:))) Поздравления за постинга! Децата имат чисти души и неопорочено съзнание. Възприемат мъдростта с цялата си същност. А в тази приказка има много мъдрост, която ще се запечати в сърцата и съзнанието им и ще им помага за тяхното израстване и осъзнаване на реалностите по време на житейския им път.

Благодаря от сърце, Оги! Много ми се иска да е така, както казваш. Посланията са повече, не съм го мислила, така стана. Може би е малко тежко за възприемане, особено втората част, но пък и децата вече са различни...
Хубав ден, лекота и много любов !

цитирай
6. hel - donchevav
25.10.2016 10:27
donchevav написа:
Доброта, зачитане на различните, смирение и душевна щедрост...
Вълшебно красиво, блестящо, пречистващо - и дидактично, в духа на най-добрите образци на утопичната философия. Дано!
Прегръдка, мила Ели! Идвай по-често, приятелко, липсваш!


Твоето мнение е важно за мен, мила Вени! Още повече, че си работила с деца. А и с животинките се разбираш прекрасно! Благодаря ти от сърце! Любов, хармония и уют!

цитирай
7. emi1ts - Прекрасна
25.10.2016 11:11
вълнуваща и много мъдра приказка !Уникален начин простичко да се обяснят най- ценните човешки взаимоотношения - за благодарността,приятелството,любовта!
Благодаря Ели !Хубави ,вдъхновени дни ти пожелавам!
цитирай
8. makont - Добротата поражда и предизвиква доброта.
25.10.2016 12:37
Няма толкова лошо същество, което да не усети добротата. Красива приказки мисля, че децата ще разберат. Те са с големи сърца. Поздрави, Хел!
цитирай
9. hel - emi1ts
26.10.2016 00:33
emi1tsПрекрасна, написа:
Прекрасна, вълнуваща и много мъдра приказка !Уникален начин простичко да се обяснят най- ценните човешки взаимоотношения - за благодарността,приятелството,любовта!
Благодаря Ели !Хубави ,вдъхновени дни ти пожелавам!


Важните неща трябва да се обясняват простичко и разбираемо. Благодаря за разбирането, Еми!
Любов и светлина в делник и празник!

цитирай
10. hel - makont
26.10.2016 00:36
makont написа:
Добротата поражда и предизвиква доброта. Няма толкова лошо същество, което да не усети добротата. Красива приказки мисля, че децата ще разберат. Те са с големи сърца. Поздрави, Хел!


Вярно, че децата са с големи сърца. Много благодаря за хубавия коментар, Мая! Любов и доброта в дните ти!

цитирай
11. pvdaskalov - * ! *
26.10.2016 12:55
Разбира се, че приказката е чудесна. Тя ще бъде разбрана от децата, но трябва да се съкрати с една идея, т.е. съвсем малко, защото те имат и онези електронни джаджи в ръцете си.
Превърни я в сценарий, Ели, и ако се намери аниматор, може да тръгне по света.
Сега да ти призная, че когато Недко получи първата люспа и се чудеше какво да я први, помислих си, че ще я залепи на челото си... И чудесата щяха да имат друга посока, може би още по вълнуваща.
Не знам, очарован съм и ти благодаря от сърце за доставеното удоволствие.
Радвам се също, че никовете на почти всички твои коментатори са ми много добре познати...
Бъди благословена!
П и е р
цитирай
12. sestra - Разбирам посланието на приказката, но според мен
26.10.2016 12:58
е прекалено усложнена - и за деца, и за възрастни. Различната рибка от гледна точка на ежедневната лексика се възприема като различен от нормата индивид. От друга страна добронамереността все още не е обичайна норма. Но може би греша.
цитирай
13. hel - pvdaskalov
26.10.2016 15:21
pvdaskalov написа:
* ! * Разбира се, че приказката е чудесна. Тя ще бъде разбрана от децата, но трябва да се съкрати с една идея, т.е. съвсем малко, защото те имат и онези електронни джаджи в ръцете си.
Превърни я в сценарий, Ели, и ако се намери аниматор, може да тръгне по света.
Сега да ти призная, че когато Недко получи първата люспа и се чудеше какво да я први, помислих си, че ще я залепи на челото си... И чудесата щяха да имат друга посока, може би още по вълнуваща.
Не знам, очарован съм и ти благодаря от сърце за доставеното удоволствие.
Радвам се също, че никовете на почти всички твои коментатори са ми много добре познати...
Бъди благословена!
П и е р


Привет, Пиер! Познати са ти никовете, защото имаме нещо общо в светоусещането, въпреки различията си. Хубаво е, че го има този блог и може да контактуваме. Благодаря за коментара. Да, сега децата са повече с електронните джаджи в ръцете си. :) Хубави и весели дни!
цитирай
14. hel - sestra
26.10.2016 15:25
sestra написа:
Разбирам посланието на приказката, но според мене прекалено усложнена - и за деца, и за възрастни. Различната рибка от гледна точка на ежедневната лексика се възприема като различен от нормата индивид. От друга страна добронамереността все още не е обичайна норма. Но може би греша.


Благодаря, сестра! И аз имам същите опасения, затова исках да чуя и други мнения.
Светъл ден!
цитирай
15. tryn - И тук прочетох с наслада, Лени!
27.10.2016 00:54
Радвам се на проявения интерес към творбата ти и те поздравявам.
Слоделям зразените мнения.
цитирай
16. hel - tryn
27.10.2016 06:04
tryn написа:
И тук прочетох с наслада, Лени! Радвам се на проявения интерес към творбата ти и те поздравявам.
Слоделям зразените мнения.


Благодаря за отзива ти и тук, Ели! Тук хората поне 3 пъти се смениха. Много изчезнаха, но други дойдоха. И ги чувствам като приятели! И винаги има кой да се отзове. Тук е по-топло, по приятелско. Дори хора, които публикуват и в Блог.Бг и във ФБ, се държат различно. Всяко място със своята атмосфера! :)
Много любов и радост в дните ти!

цитирай
17. faktifakti - приказката
27.10.2016 12:12
е подходяща и за деца , и за възрастни.
и в двата случая набляга върху добродетелността.
за деца трябва да се скъси малко, защото вниманието на децата е по- неустойчиво като времетраене.
Поздрави
цитирай
18. dinkov - Динков
27.10.2016 12:46
Красива приказка. Дано повече хора да е прочетат и да разберат, че добротата не е слабост, а поражда доброта и благодарност която се връща. +1
Ицко
цитирай
19. hel - faktifakti
27.10.2016 14:15
faktifakti написа:
приказката е подходяща и за деца , и за възрастни.
и в двата случая набляга върху добродетелността.
за деца трябва да се скъси малко, защото вниманието на децата е по- неустойчиво като времетраене.
Поздрави

Благодаря от сърце, Еви! Съкращението не е проблем!
Хубави топли и уютни дни, пълни с любов!

цитирай
20. hel - dinkov - Динков
27.10.2016 14:17
dinkov написа:
Красива приказка. Дано повече хора да е прочетат и да разберат, че добротата не е слабост, а поражда доброта и благодарност която се връща. +1
Ицко


Благодаря за прочита и за хубавия коментар, Ицко!
Много любов и радост в есенните дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hel
Категория: Изкуство
Прочетен: 1294051
Постинги: 233
Коментари: 4993
Гласове: 26069
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031